søndag, marts 14, 2010

Hvem skal have præsten?

I fredags (fredag den 12. marts) var der en artikel i Jyllands Posten om konfirmationen… eller mere nøjagtigt: Konfirmationsundervisningen. For skoler rundt omkring i landet ville gerne have fingrene i ”de gode morgentimer” og hvis man nu gerne ville arbejde tværfagligt, så kom konfirmationsundervisningen jo også i vejen… Der var mange gode argumenter både frem og tilbage – men vi her i præstegården manglede et argument... og det kommer her i form af spørgsmålet: Hvem skal have præsten?

Heroppe mod nord, hvor jeg er præst, er spørgsmålet også kommet fra skolen: Kan vi ikke få morgentimerne? Og det blev et nej ud fra følgende beregning: Lad os nu sige, at vi har to hold eftermiddagskonfirmander fra klokken 13.00.. for lethedens skyld siger vi mandag og tirsdag… så har vi to hold minikonfirmander (i sidste halvdel af året) onsdag og torsdag. Fredag er min fridag – det vil så sige, at alle begravelser skal ligge om formiddagen – eller om lørdagen (som man fagforeningensmæssigt er på vej væk fra, for de andre ansatte vil jo også gerne have et familieliv i weekenden). Præsten kan jo ikke være to steder på en gang – så spørgsmålet er: Vil man gerne have begravelser om formiddagen – hvor mange er på arbejde og ikke bare lige kan smutte et par timer tidligere? Og det hele bliver jo ikke lettere, når vi præster om nogle få år også får os en 5-dages arbejdsuge, for så er der en dag mindre i regnskabet.

Men på den anden side, så er vi måske på vej væk fra kirkelig betjening ved begravelser – så problemet løser sig måske af sig selv…

4 kommentarer:

Bente Jørgensen sagde ...

Er helt ening med dig, men har lige et dumt spørgsmål:
Hvis præster skal have en 5 dages arbejdsuge, skal det så være fri fredag og lørdag, nu du snakker om at Kirke ministeret vil have begravelsfrielørdage...hvad så med vielser lørdage?? Eller skal det være to dage mandag- fredag, der skal være fridage?

Kim sagde ...

Hej Bente
Synes det er mærkeligt, at vi snart er den eneste gruppe på arbejdsmarkede, der har en 5-dages arbejdsuge - og lige som alle andre grupper kan man også her planlægge sig ud af det.
Man kan f.eks. sige, at man skiftevis har enten lørdag eller en anden dag i løbet af ugen fri, hvor nabopræsten, så står på vagt... og man så passer modsat, når vedkommende har fri.
Det kører allerede som forsøgsperiode nogle steder i Danmark... f.eks. i Viborg Stift. Det siger, at biskoppen dér gik ind på den slags idéer, da hans egen svigerdatter (eller var det datter?) gik ned med stress som præst. Så fik han det på den måde tæt ind på livet.
Og vi er ikke mere undværelige end andre kan træde til ... og ellers kan man måske ikke lige få en kirkelig handling af den præst, som man gerne vil, lige nøjagtig på det tidspunkt, hvor man gerne vil :-)

Anonym sagde ...

Selvfølgelig bør præster også have en 5 dages uge - utroligt at det ikke er gennemført endnu. Det må kunne klares med planlægning - som du selv skriver - og med at folk måske bliver mindre forvænte mht. at en præst altid står til rådighed:-)
Men mht. konfirmationsundervisning så er det vel rimeligt, at præsterne får de unge mennesker om morgenen. Derimod minikonfirmand synes jeg godt kunne vente til om eftermiddagen. I øvrigt troede jeg ikke, at det var præsterne, der stod for mini-k..

Kim sagde ...

Hej!
Tjah... nu får alle de andre ansatte i kirken en 5 dages arbejdsuge, så smutter præsterne nok også med snart. Selv om den største modstand mod det nok kommer fra præsterne selv ("for vi kan ikke nå at lave vores arbejde indenfor en 5 dages arbejdsuge").

Og ja - mange præster har en til at stå for minikonfirmanderne alene - den model vi kører her er, at der er en medhjælper (som egentlig står for undervisningen og alt det praktiske) og så er præsten også med. For det er jo virkelig en dejlig opgave minierne... og så kender jeg dem også bedre, når de så dukker op som konfirmander i 7. klasse!
Undervisningen dér er fin nok placeret efter deres skole-undervisning