tirsdag, november 16, 2010

Fællespisning

Selv et lille tegn eller et lille bogstav har stor magt! F.eks. er der stor forskel på de to sætninger:

"Frikendes ikke, hænges"
og så
"Frikendes, ikke hænges" - ja, der er vel en verden til forskel.

Måske er jeg lidt dvask i dag, men jeg gik lige en tur på google og skrev ordet "fællespisning". Sådan hurtigt læst, ser det jo meget hyggeligt ud, men kigger man lidt nærmere på ordet, så får man nogle ret klamme billeder på nethinden. Det gør jeg i hvert fald.

Jeg tror det var i de glade 70-ere, hvor en gruppe havde søgt om at holde "fællespisning" ud foran rådhuset i København (var det dem, der hed Kulørte Klat?). Og det fik de politiets tilldelse til det ... så de stillede sig op på det aftalte tidspunkt og havde sikkert blæreren fuld, for nu var der tid ikke til fællesspisning, men til fællespisning.

Nå, jeg søgte på ordet og fandt nogle spændende, sjove og egentlig ret klamme udsagn:


- Under overskriften "Fællespisning" står der her: "Som tideligere nævnt, bliver der fællespisning i stedet for jubilærumsfest. Til dem der har meldt sig til vil der blive lavet en 3 retters menu af kok amok Rene Hjort... så medbring lidt godt humør og en god portion stemning, så lover vi en hyggelig aften".
Hmmm... mon ikke det bliver en våd aften i byen?
- Eller i sogneparken i Stadil (se her) kan man læse følgende: "Når skol ernes sommerferie går på hæld, er der tradition for at holde fællespisning omkring grillen i Sogneparken i Stadil. I år var det perfekt høstvejr, men cirka 70 benyttede alligevel det gode vejr til en hyggelig aften, der sluttede med snobrødsbagning over de sidste gløder".
Hmmm... gad vide hvor mange gløder, der er tilbage, når selve fællespisningen er overstået? Der er desværre ikke billeder på hjemmesiden af selve fællespisningen - men en enkelt familie er her i gang - ser ganske hyggeligt ud.
- Eller en ejendomsmægler forsøger også at sælge et hus på denne måde:
”I Enghøj er der mulighed for et godt socialt fællesskab for både børn og voksne. Her er bl.a. mulighed for at deltage i fællespisning, som arrangeres en gang om ugen. Alt i alt en suveræn familiebolig, hvor både store og små kan trives!”
... ser ud til at huset er solgt, men der blev heller ikke lagt fingre imellem i annoncen!
- Og der foregår mange fællespisninger rundt omkring i sognegårde.

Nå, men når det så er sagt... så er det alligevel min holdning, som kommer til udtryk i denne fyndige sætning: Fri mig for sprogdiktatorerne! Jeg gider ikke skrive, som man gør i "De røde heste".



2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Fællespisningen foran rådhuset var engang i 80'erne. Det var i hvert fald der, at Kulørte Klat var aktiv. Som afløser for Sorte Klat.

Thomas Bo Christensen sagde ...

Det var i 1986. Fællespisning blev arrangeret af de samme, som lavede "Salat-i-stat" eller noget i den stil på Salatfabrikken ved Gasværksbeholderen på Østerbro. Året før lavede de "Ungdommens Ø" på Trekroner i Københavns havn.