torsdag, august 23, 2007

Prædikenens formål

Af forskellige omveje er jeg kommet som forberedelse til søndagens prædiken, at læse lidt i Nehemias´ bog i Det gamle Testamente. Jerusalem er bygget op igen efter ødelæggelsen, og nu stiller præsten Ezra sig op og læser Moses´ lov for dem. For "mænd, kvinder, og alle, der var i stand til at lytte" (Neh 8,3 - prædiketeksten til på søndag handler om at Jesus gør en døv mand hørende). og "De læste tydeligt op af bogen med Guds lov og forklarede meningen, så man kunne forstå det, der blev læst" (Neh 8,8).
Her er vi vel inde i enhver prædikens opgave, nemlig at forklare meningen, så man forstår det, der bliver læst op af Bibelen. Det er ikke at fortælle historier og nyheder eller andet, men at forklare hvad der står og hvad det betyder for os i dag. Ikke at det bliver meget nemmere af den definition af en prædikens opgave. Det er dog befriende for en prædikant at vide, at man skal ikke finde på en masse, men man skal bare videregive det, som menigheden allerede engang har fået givet.

En prædiken skal åbne op for ordet - effatha, siger Jesus i søndagens tekst. Åben dig op. En prædiken skal kaste lys over bibelteksten og gøre den forståelig. Er man stadigvæk på bar bund og kan ikke forstå teksten bagefter, så er det enten lytterens øre, det er galt med, eller prædikantens mund/hjerte.

Ingen kommentarer: