mandag, februar 18, 2013

Unges druk i Prag

Et træls syn at komme ned til om morgenen.
"Danmarks omdømme har lidt skade" sådan omtalte en forsker nogle unges hærgen og druk. Jeg hørte netop et program, der behandlede forældrenes ansvar i dette, og en på Facebook (folk tør sige mere end de normalt gør i nettets sikkerhed) sagde at de unge begik landsskadelig virksomhed.
Okay ... små slag, ikke?! Især i forhold til hvordan tjekkerne beskriver os. Nu ved jeg ikke hvor mange den er gal med, men prøv lav en undersøgelse over hvor mange mennesker, der har fået ødelagt deres ferie i Prag fordi deres bil blev plyndret. Det er garanteret rigtig mange. Der er et eller andet med ikke at kaste med sten, hvis man selv bor i et glashus. Inden tjekkerne begynder at se skævt til og tale ondt om en hel nation, så skulle de måske se at få gjort noget ved det problem. Det kan da ikke passe, at man skal betale i dyre domme for at parkere sin bil væk i hotellets overvågede garage, hvis man ikke vil have smadret sin bagrude!
Hvis tjekkerne ser skævt til os pga. det, hvor meget desto mere kan vi så ikke gøre det pga. tyverier.

Nå ja - vi har selv været ofre for sådan et tyveri midt i Prag. En lørdag morgen, vores sidste i Prag, fin afskedsgave. Politiet kunne ikke tale andet et meget svagt tysk - vi fik stjålet en masse mad og konserves samt telt, da vi var på vej til campingferie. Og betjenten troede ikke, at vi havde for så mange penge mad, da mad er meget billigt i Tjekkiet, så det blev nedskrevet værdimæssigt i politirapporten.

Billedet er taget kort tid efter at vi havde opdaget "indbrebet".

Så vi forlod skyndsomt Prag - dækkede det, der var tilbage af vores bagrude med Vitavrap og fandt den hurtigste vej ind til gode gamle vestlige og trygge Vesteuropa - Østrig. Det føltes faktisk som om at vi kom lidt hjem. Tjekkiets omdømme havde lidt overlast :-)

2 kommentarer:

pavel-helge.dk sagde ...

Hej Kim,

tjekkerne har udover den seneste uge et godt indtryk af danskere. Så jeg ved ikke hvad du mener med glashus og sten. Angående tyverier fra biler er det vist lige så normalt i København som i Prag, hvis bilen er fyldt med sager. Det tror jeg ikke er et tjekkisk fænomen. Du er altid velkommen, hvis vi kan hjælpe med sikker parkering i Prag. Vi vil begynde med at tømme bilen ELLER netop stille en fyldt bil i garage. Bh Helge

Kim sagde ...

Hejsa Helge
- og tak for dit indlæg!
Hvad jeg ville var netop at stille tingene lidt i perspektiv. Danmarks ambassadørs vurdering af de unges druk-tur var, at "Det er klart, at episoder med de unge danskere, som også tjekkiske medier rapporterer om, ikke har hjulpet på Danmarks omdømme. Mange er kritiske, og vi får flere vrede henvendelser fra borgere" (http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2013/02/15/191934.htm)
Så jeg har lidt sådan, at inden man begynder at stemple et helt land på baggrund af nogle få menneskers brist(som sker her - iflg. ambassadøren), så skal man måske også se på hvad omdømme ens egen folk med brist (her: tyveri) efterlade ens land med.
Nej, det er ikke et specielt tjekkisk problem med smadrede indbrud (desværre ikke) - men jeg tror heller ikke, at det er et særligt problem med unges druk i Danmark (desværre ikke). Så tingene skal sættes i det rigtige perspektiv.
Tak for tilbudet om parkeringshjælp - men en sådan oplevelse sidder lidt i baghovedet på en, når man overvejer hvor turen skal gå hen næste ferie. Ja, det kan ske i København, men man klare sig lidt nemmere i København end i et land, hvor man kun knap nok kan snakke med ordensmagten. Og med børn tror jeg de næste ferier ikke foregår i en storby men i sommerhus med legeland og badeland :-)
Men jeg gemmer din hjemmesideadresse.

Kh
Kim