søndag, juli 14, 2013

Han er ikke noget uhyre

"Sådan fangede de monstret" - sådan lød overskriften i Ekstra Bladet i dagene efter at  sexkrængeren fra Fyn langt om længe blev fundet - via. tilfædlighedernes spil, men når bare han er stoppet, så er det lige meget hvordan de fandt ham.
MEN det er ikke lige meget hvad man kalder ham, for han er ikke noget monster, han er ikke noget uhyre - han er et ganske almindeligt menneske."Et almindeligt menneske gør ikke sådan noget" - jo, det gør ganske almindelige mennesker - som har en eller anden psykisk brist, som lader sine drifter bestemme over sig - som lader sin seksualitet bestemme over sig, og derfor pludselig er nødt til at køre rundt i en rød bil og samle små piger op.
Ja, i denne tid, hvor man ikke må lægge bånd på sig selv og da især ikke sin seksualitet, så må det virkelig være et wake-up-call: Se hvad der sker, når man giver los! Se hvad der sker, når man kalder alt, der bare kan smykkes med ordet "kærlighed" frit lejde. Måske er det derfor, at man for alt i verden ikke vil kalde ham for et rigtigt menneske, men et uhyre og et monster - altså langt fra at være et menneske! For man vil ikke se det i øjnene, at det er den samme drift og kraft, der er i ham, og som ødelagde disse piger, som der er i ... ja, dig og mig, og som nogle ikke kan håndtere, eller ikke vil håndtere og bremse. Her i dette tilfælde gik det så desværre ud over nogle børn, der ikke selv havde bedt om det. Normalt "rammer" det folk af samme observans - almindelige mennesker.

"Man jæger et bæst, men fanger et menneske"
Politiinspektør Bent Isager-Nielsen har skrevet en bog om sit liv indenfor politiet med den titel. Det er en rigtig sigende og spændende titel. For vel kan man finde på at gøre noget forfærdeligt - men de er stadigvæk et menneske.
Politiinspektøren skriver: "I gennem mine år, som drabsefterforsker har jeg oplevet nok til at forstå, at alle mennesker kan slå ihjel, hvis de bliver drevet til det af omstændighederne. Og at selv den mest brutale morder i bund og grund dækker over et menneske. Måske drifterne er mere dystre og kræfterne mørkere. Men i næsten alt ligner han dig og mig. Altså bortset fra - at han har taget et adet menneskeliv" (s. 22).
For faktum er, at det lige så godt kunne være din nabo, der gør sådan noget - ja, jeg vil også sige det uhyggeligt: At under de forkerte forhold, så ville du også kunne finde på at gøre sådan noget, og mig med. For en måned siden var jeg en tur i Berlin og besøgte det gamle STASI-fængsel, hvor ganske almindelige mennesker gjorde uhyrlige ting, pinte folk, tog menneskeværdigheden fra mennesker og knækkede dem for altid psykisk og fysisk. Og som hilsen på vej ud fra guiden fik vi at vide, at mange af de mennesker stadigvæk levede i husene og lejlighederne omkring fængselet. Vi gik og kiggede om vi kunne se nogle forfærdelige menneske, der skulede efter os... men det var jo ganske almindelige mennesker som dig og mig.


"Han er da en flink fyr"
Efterhånden som der kommer ting frem om manden, så vil der garanteret være et flertal, der siger: "Jamen han var da en flink fyr" - "han var da ganske almindelig" - og hvis de svinger sig højt: "han var lidt stille af sig".
Sexkrænkeren er et almindeligt menneske - der har gjort noget forfærdeligt. Og uanset hvad, så har han krav på samme forståelse og menneskeværd som dig og mig. Intet menneske bør reduceres til deres gerninger. Og det er hvad der sker, når man kalder ham et monster og et uhyre. Man tager menneskeligheden væk fra et menneske - og det kan ingen gøre - og bør ingen gøre. 

Vi ødelægger os selv som folk
Der er nok af eksempler på hvad der sker med et folk, der pludselig fratager andre mennesker deres menneskeværd og menneskelighed - og der er flere eksempler på kriminelle i tiden, hvor man har udtrykt samme holdning som til sexkrænkeren. Det ødelægger et folk, det gør et folk råt og ukærligt.
Så vel er det hårdt at erkende, at han er et menneske som dig og mig - men i det lange løb gør vi os selv en tjeneste ved at holde fast på hans menneskelighed. Derved beholder vi vores egen. 

Ingen kommentarer: