onsdag, november 20, 2013

Onsdags-tanker: Menneske først og kristen så ... (del 2)

Det er det grundtvigske slogan - som jeg lige var inde at berøre for 14 dage siden. Lad os prøve tage den op ved hjælp af en, der levede på samme tid som Grundtvig.

Den kristne filosof, Søren Kierkegaard ønskede i sine skrifter at finde ud af en ting: Hvad vil det sige at være en kristen. Han ønskede at svare på de fundamentale spørgsmål: Hvad er et menneske - hvad er det, der gør et menneske til et menneske? Hvad vil det sige at være en kristen?

Det har mange andre forsøgt at give et svar på. Kierkegaards genistreg er at kæde de to spørgsmål sammen, sådan at svaret på det ene er svaret på den anden. At være kristen og menneske hører for Søren Kierkegaard uløseligt sammen.
Hvad er det at være menneske? Det er at være kristen.
Hvad er det at være menneske? Det er at være kristen.

Kristendommen er ikke en række kristelige meninger, men det er en bestemt måde at være menneske på. En måde som mennesket ikke selv kan etablere – det er kødets etablering. Det er en måde, der er muliggjort pga. Guds gerning. Kristendommen er ganske udogmatisk for Kierkegaard. Han ser Kristus som den, der sætter ham fri til at være menneske på en særlig måde – det er kristendom, og altså også sandt menneske.

Ingen kommentarer: