onsdag, november 05, 2014

Onsdags-tanker: Reformationen, der ville være blevet kvalt

Reformationsdagen var i fredags..
. jeg sad i toget og gjorde mig nogle meget pjattede og spekulative "hvis-nu"-tanker. For gad vide hvad der var sket, hvis Luther havde levet i dag og skulle have taget de samme opgør som den gang?

  • Han kunne have slået det op på sin facebook-profil og så have talt hvor mange der "liker" det og få en eller anden diskussion, hvor "Tordenskjolds soldater" kan svine hinanden til og kalde de andre Klaphatte og deres argumenter for Jesus-remulade. Og "jeg har altså en dårlig mavefornemmelse, når jeg læser hvad du skriver, Martin". Og "dig, Luther vil jeg ikke diskutere med, for du flytter dig jo slet ikke" ("Her står jeg og kan ikke andet"). Og derefter stoppede reformationen.
  • Han kunne have sendt den ud på præsternes mailingliste - hvor den vil blive diskuteret i op til flere dage og derefter bilagt af administratoren af mailinglisten fordi bølgerne gik lidt for højt. Dermed stoppede reformationen.
  • Teserne ville blive udgivet som en bog og med mindre den havde titlen "Skæld ud på Paven" var den nok ikke nået ret længere ud end mailinglisten. Måske som udgangspunkt for et kursus på præster es efteruddannelse. Derefter stoppede reformationen.
  • Fyens Stiftstidende og BT ville have fået fat på "et eller andet" - og så vil de have kogt de mange teser ned til en artikel, der har helt fat på noget uvæsentligt og som koger suppe på den sten. Og til sidst vil enten menighedsråd eller biskop få sognepræst Martin Luther fyret med baggrund i noget helt andet - sikkert et eller andet med "dekorum". Og måske træder ombudsmanden ind og erklærer at fyringen var uretsmæssigt - og det tager man så "til efterretning". Og dermed stoppede reformationen.
  • Teserne kunne også være sendt som en kronik til Kristligt Dagblad og ligge på hjemmesiden, hvor man lige kan nå at læse de første par liner, før man skal betale for at læse videre. Og dermed stoppede reformationen.
Måske er der godt, at Luther levede på Luthers tid - for det er slet ikke til at slå ordentligt igennem nutidens informationsstrøm. Selv om jeg også kan stille endnu et "hvis-spørgsmål". Man kan måske med god grund sætte spørgsmålstegn ved om reformationen i det hele taget lykkedes - kirken blev netop ikke reformeret, men splittet i atomer
Tænk hvad der ville være sket, hvis nu der ikke også vare så meget stormagtspolitik blandet ind i det - men hvis det hele kun handlede om tro - og det virksom i kærlighed.

Vi kan ikke ændre historierne, men takke for det gode, den har bragt, og lære at leve med dens konsekvenser.

Tillykke med reformationen.

Ingen kommentarer: