onsdag, november 26, 2014

Onsdagstanker: Døden fra Lübeck

I forrige uge var jeg i Lübeck for første gang nogensinde. En af de ting, vi gerne ville se, var Marienkirche - og vi var sandelig så heldig, at vi fandt en parkeringsplads ganske tæt på.
Der havde det store berømte billede af dødsdansen hængt frem til kirken blev ødelagt af de allieredes bombning under 2. verdenskrig. Da kirken blev genopført blev der lavet et glasmosaik i det sidsteskib, hvor billedet havde hængt.

Tanken med billedet er, at vise folk fra hele samfundet - fra øverst til nederst, fra de højeste til de laveste og vise, at døden kommer til dem alle sammen. Uanset hvad, så byder døden op til dans på et eller andet tidspunkt.Overfor døden er vi alle ens - nemlig mennesker.
Temaet var ganske populært - i dag tåler vi jo ikke rigtig døden og synes noget sådant noget er morbidt. Men selv gennem de morbide billeder kommer der lys igennem ind i kirken. Det er et af hoved-besekederne i den lille tekst, der står bag på hæftet, man får, når man har betalt de 2 Euro, det koster at komme ind for at støtte kirken:

Et øjeblik i ro og fred
trods myldretid omkring.
En stund at trække vejret og tænke sig om.
Himmelhøjt over dig hvælvingernes rum
som drager og hiver i dig.
Dit blik panorerer, hæfter sig ved et kors
som ikke kun taler fra den ENES lidelser
men derudover fra dit livs grænser.
Tab ikke modet,
Lyset vælder ind og glans
oplyser også billederne af tvivl og nød.
Stråler igennem indtil dit hjertes dybeste afkrog.
Et håb der overvinder endda døden.

Du kan se vores billeder fra kirken og byen her: Tryk her

Ingen kommentarer: