onsdag, juli 23, 2014

Onsdagstanker: Hvad vi kan lære af tyskerne (del 2)

Som jeg skrev i sidste uge, så har vi denne ferie været i Harzen. Fantastisk lille sted – og tæt på os, dette klippelandskab. Skønt!
Sidste uge skrev jeg, hvor dejligt det var, at fok hilste på hinanden – også selv om man ikke kender hinanden. Denne gang vil jeg tage os med ud i trafikken. Jeg ved ikke om det er det samme i Tyskland som herhjemme, at der sker en forvandling af en, når man sætter sig ind i bilen: Fartdjævlen kommer op i en. Ham, der vil først frem, koste hvad det vil – og som egentlig synes, at alle andre er nogle idioter. Alt det, man ikke bryder sig om, når man selv cykler, det er udsætter man cykelister for.

Jeg ved ikke om det også er sådan i Tyskland, men det føles ikke sådan. Man skal blot nærme sig at gå over fodgængerovergangen – så stopper bilen på vej derhen. Herhjemme skal man have sat sit ben på første stribe før man kan være sikker på, at der bliver stoppet – og selv der kan en bil da godt nå lige at køre forbi (somme tider har jeg lyst til at gå med et nøglekneb foran mig med en nøgle rakt ud det kan da ikke være mere ulovligt end at de ikke stopper ….). Der er derfor rigtig mange mennesker, der stopper op ved fodgængerovergangen – og venter på at man har stoppet op – også selv om man med nedsat fart først ville nå ned til fodgængerovergangen, når fodgængeren var væk. Men hvis man ikke er vant til at bilerne overholder deres pligt til at stoppe, så venter man indtil man har set, at den holder stille helt henne ved fodgængerovergangen. Og ja, det er altså ikke befordrende for trafikafviklingen.

Der er en større forståelse for at man skal have tingene til at fungere i Tyskland. Man bøjer gerne reglerne lidt og slækker på ens rettigheder, hvis det betyder, at trafikken så kommer til at glide. F.eks. oplevede vi at komme i en kø fra en lidt befærdet vej og skulle ind på en stærkt trafikeret vej med tendens til kø-dannelse. Vi havde fuldt-stop og under danske forhold betød det, at man så kunne sidde der rigtig længe – for ”du har bare at holde tilbage”. Men her blev ”Fuldt stop” til en indfletning, så hver bil holdt tilbage for den næste bil – og på den måde blev trafikken afviklet. Og det i et land, hvor en regel er en regel og ”Ordnung muss sein”.

Ved ikke hvad der skal til for at ændre trafikkulturen i Danmark, men den er faktisk rigtig rådden! Men kan den ændres, så er det en god idé at tage ved lære af vore tyske naboer.

Ingen kommentarer: