søndag, november 12, 2006

Den store fluesmækker

Der er mange måder man kan klare et problem på: Man kan være specifik så man rammer lige på et hår, og man kan være bred, så man løser problemet, men samtidig rammer en masse andet... man kan bruge den store fluesmækker.Regeringen har vist en forkærlighed for det sidste.


Naturligvis kan de ikke gå ind specifik og forbyde ægteskaber, hvor muslimer henter deres ægtemænd fra hjemlandet - for der er risiko for at der her er tale om tvangsægteskab. Altså et onde. Går de ind og vil lovgive specifik omkring f.eks. muslimer, så vil det naturligvis være at diskriminere dem - så de har fundet den store fluesmækker frem. Man laver en 24-årsregel, der godt nok rammer virkelig bredt, men problemet skulle være løst igennem det. Problemet er bare, at så rammes alle, også den "etniske dansker", der måtte være så dum som at forelske sig i en fra et andet land.


Naturligvis kan de ikke gå ind specifik og forbyde vrede og stupide imamer, der prædiker imod Danmark, men så kan man lave en regel om at de skal tage en danskprøve ind deres ankomst til Danmark. Går de ind og vil lovgive specifik omkring f.eks. muslimer, så vil det naturligvis være at diskriminere dem - så de har fundet den store fluesmækker frem. Det løser godt nok problemet, men rammer så også bredt andre trossamfund.


Den katolske kirke, med sin præstemangel og sin store kontakt til en masse udlændinge vil blive ramt og det samme vil mormonerne, der er dem, der kalder flest missionære til Danmark overhovedet. Generalvikar i Den katolske Kirke, Lars Messerschmidth, siger til Kristeligt Dagblad:
"Den katolske kirke får løbende folk udefra. Dels har vi præstemangel, dels finder vi det vigtigt, at for eksempel de polske, filippinske og spanske katolikker får kirkelig betjening på deres eget sprog. Ikke mindst er det vigtigt, at den person, der står for sjælesorgen kan sproget og har et godt kendskab til de lande, katolikkerne kommer fra."
Så protest derfra og betænkelighed fra Kirkernes Integrationstjeneste.

Forkælet protest

Integrationsminister Rikke Hvilshøj afviser problemet "det er rimeligt nok at kræve, at de før indrejse sætter sig ind i sproget og det danske samfund". Og Dansk Folkepartis kirkeordfører Jesper Langballe kalder protesterne for forkælede og fortsætter "jeg er ligefrem moralsk forarget over, at man kan påstå, at en nem danskprøve stiller sig i vejen for evangeliets udbredelse". (Læs mere på Kristeligt Dagblads hjemmeside, hvorfra jeg har disse citater)


Jamen bliv moralsk forarget - for det stiller sig i vejen. Vi har brug for flere og flere missionærer til at komme udefra. Det er kun kirkesamfund udenfor Folkekirken, der protesterer, men det er måske bare fordi vi i Folkekirken er blevet for selvfede - vi tror vi kan klare det selv og klare uddannelse og gejstliggørelsen af gejstligheden selv, men det kan vi ikke. Vi er en del af en global kirke og har brug for at sætte os ud over hvad vi kalder kristendom, for det er meget hen af vejen præget af danskhed. Ved at få udlandske forkyndere ind, der intet kender til de danske forhold kan vi bedre hører hvad der er "dansk" i vores egen forkyndelse, og hvad der er kristendom.

Vi har brug for "de andre" til inspiration. Kristendommen har flyttet sit centrum væk fra Europa allerede, men det har Langballe nok ikke opdaget.


Stå sammen med muslimerne

Jeg synes det er foruroligende, at der bliver strammet og strammet og strammet. Hvor er det danske frisind og tollerance? Og fri mig for den med at vi kun er intollerante overfor de intollerante... for den holder ikke. Tollerance kan ikke gradbøjes, enten er man tollerant eller også er man ikke, og tollerancen viser først sit værd, når den møder sin modsætning. Vi skal naturligvis ikke flade på halen ved hver eneste fatwa, men stå fast på vores egne værdier, der altså også giver mulighed for det mest intollerante.


Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg mener at muslimerne tager fejl - en har sagt det sådan, at de er taget til fange i en ond religion. Men vi som kristne som selv kender til hvor meget troen betyder for os, vi skal først af alt stille os hen sammen med muslimerne og kæmpe deres sag. Ikke fordi de har ret, men fordi de er medmennesker, der har brug for vores hjælp. Ikke fordi de har ret til vores hjælp, men fordi vores Mester Jesus Kristus prædikede næstekærlighed og den gyldne regel, der taler om at vi skal gøre overfor hinanden, som vi selv vil have, at andre skal gøre mod os selv.....


Der var ingen tilbage for at protestere

Og især den sidste gyldne regel burde virkelig få os frem i rækkerne for at hjælpe og protesterer.
I foråret var Judith og jeg på besøg i koncentrationslejren i nærheden af Berlin. En af Adolf Hitlers såkaldte personlige fanger var præsten Martin Niemuller. Da han kom ud af lejren skrev han følgende tekst:
  • Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, for jeg var ikke kommunist

  • Så kom de for at tage fagforeningsmedlemmerne, men jeg protesteder ikke, for jeg var ikke fagforeningsmedlem.

  • Så kom de for at tage jøderne og sigøjnerne, men jeg protestede ikke, for jeg var hverken jøde eller sigøjner.

  • Så kom de for at tage de homofile, men jeg protesterede ikke, for jeg var ikke homofil.

  • Da de kom for at tage mig, var der ingen tilbage for at protestere.
Amen - og god søndag.

Ingen kommentarer: