søndag, oktober 05, 2008

Søndagstanker - 3

I den forgangne uge var sidste frist for aflevering af kandidatlister til menighedsrådene landet over. Nogle steder bliver der kampvalg, fordi der er flere, der vil sidde i menighedsråd end der er pladser. Nogle steder går antallet af kandidater op med antallet af pladser i menighedsråd - der bliver så "aftalevalg", eller "fredsvalg", som det også kaldes. Meeen, så er der også den mulighed, at der ikke kommer nogle kandidater til menighedsrådet. Sådan var tilfældet i hvert fald i Horne Sogn - Asdal havde fundet deres, men Horne "af alle steder" (sådan sagde folk" ude i byen) kunne altså ikke finde nogen... eller, der kom en enkelt (og tak for det). Først klokken 18.00 på dagen, hvor der sidste frist var, lå der en liste klar.
Jeg må indrømme, at jeg ikke helt forstår, at der ikke var nogle, der ville gå ind i det arbejde, og påvirke kirken. Er det fordi kirken ikke er værd at beskæftige sig med, så man bare lader den sejle sin egen sø? Jeg kan naturligvis ikke love præstevalg i den kommende periode, men der er valg af biskop her i stiftet - og det er menighedsrødderne, der sidder på den afgørende stemme dér.
Nå, men vi får vel den biskop, som vi fortjener... og spørgsmålet er om vi er tjent med det.

Grunden til at jeg skriver dette er dagens tekst - arbejdet i vingården. Den handler blandt andet om to sønner, der bliver spurgt af deres far, om de ikke vil gå ud i marken og arbejde. Den ene siger nej, men går alligevel derud. Den anden siger ja, men går alligvel ikke derud.

Kan I høre hvor jeg vil hen? Ja, jeg vil gerne have en god og spændende kirke - men nej, jeg går ikke ind og gør en indsats i menighedsrådet. Vi vil i vores kirke meget gerne have børnearbejde. Gør vi noget ved det – eller er det bare tomme ønsker? Inden for de sidste 3 år er der lukket tre børneklubber i Horne-Asdal Sogn… to af dem, fordi der ikke var ledere til at tage over. Den ene endda med børn, som ellers ikke har kontakt med kirken.Vi vil gerne… teksten siger: Den ene søn svarede: ”Ja, Herre, men gik ikke derud”.
Når Gud i dag siger "gå ud i min vingård og arbejd i dag!", så sig ja - og gå. Bliv ikke siddende i kirken i den søde fornemmelse af at have dit på det tørrer - men gå.
Sig ja - og gå i dag. Vent ikke til i morgen, eller i overmorgen. At vente sløver, ødelægger den første begejstring og inspiration og hvis gerningen overhovedet bliver gjort vil det oftest føles som tvang. Så gå i dag.
Sig ja - og gå i dag ud i vingården og arbejd. Gå ikke derhen og sid på stengærdet og kritiser. Der er nok af kritikere i kirke, der nok ved hvordan tingene skal foregår, men som ikke rør en finger og egentlig aldrig er tilfredse.
Gå hen og arbejd - så du kan bærer frugt og give Gud den ærer, der tilkommer ham. For uanset hvad – så er det ”Herrens værk – det er underfuldt for vore øjne”.

Og så må vi bare gøre det, der er tilbage at gøre for os, der ikke går ind i rådet: Nemlig takke for de 8 mennesker, der dog har sagt ja til at gå ind i rådet og som er gået ind. Bede for dem i deres arbejde, så de må få visdom til det. Og så også stå klar til at hjælpe dem, når de har brug for hjælp.

God søndag - håber I må få en god uge.

Ingen kommentarer: