onsdag, juni 28, 2006

Evangelisk Luthersk Netværk

Efter længere tid at have været i støbeskeen bliver det evangelisk lutherske netværk nu til noget (se DR for mere information - eller netværkets egen hjemmeside). Måske er den gamle tid under "Del og hersk"-teologien ved at være nået sin afslutning.
Naturligvis bliver alle de øvrige i det kirkelige landskab "bekymret" og "urolige", for hvad kan det ikke blive til? Nu har de selv siddet i deres selvfede kulturelle små-religiøse foreninger og styret folkekirken, men pludselig er der ved at dukke et alternativ op.
Vi kan se samme tendens, når talen falder på valgmenigheder, for er de grundtvigske, så er de kulturelle og kirkelige perler. Er valgmenighederne missionske eller karismatiske, jamen så er de splittende og et tegn på falit. "Frihed for Loke såvel som for Tor".... glem det!
Biskoppen i Ålborg siger følgende om det nye netværk:
"Med endnu et kirkeligt netværk kan man være bekymret for, om der kommer en splittelse indadtil i folkekirken som svækker den. Hvis folkekirkens præster isolerer sig i hver sit netværk, hvor man afgrænser sig fra alle andre, er det ikke fremmende for det folkekirkelige fællesskab".
Den såkaldte kirkelige højrefløj har i alt for lang tid været delt, det lyder rigtigt godt om den kan samles til en enhed, som kan sætte dagsordenen og være slagkraftig. Desuden er den splittelse, biskoppen taler om, jo allerede en realitet - men ikke synlig, også fordi vi ikke er os den så meget bevidst. Godt nok er vi en kirke i folkekirken, men kom ikke og bild mig ind, at vi har nogen fællesskabsfølelse med de øvrige kirkegængere i Danmark bare fordi vi kommer i folkekirken. Ja, vi har det vel knap nok med dem, der sidder i nabokirkerne - og vi lader det i hvert fald ikke komme til udtryk i fælles arrengementer, eller i at vi da nok kan komme til hinandens gudstjenester ved ferier i eget sogn eller øvrige møder. Nej, hvert sogn er en ø.
Nogle af disse øer har så noget til fælles - andre har ikke noget til fælles. Nogle bliver favoriseret af den lokale biskop - andre bliver tilsidesat. Det nye netværk kan være med til at bygge bro mellem de øer... eller i hvert fald præsterne på de forskellige øer, for det er jo ikke de missionske, der er noget galt med, det er de missionske præster.... som en så genialt har formuleret det. "Del og hersk" - lige midt imellem præst og meninghed.
"Del og hersk" lyder det romerske magt-råb, men hvad om man samlede sig? Jeg glæder mig til at høre mere om det netværk. Der har været tale om en alternativ biskop - men jeg ved ikke om det mere er en skræmmekampagne fra "del og hersk"-folkene... eller også har det måske været før at Steen Skovsgaard blev biskop på Lolland. Han nyder da en bred respekt blandt mange missionsfolk.
Jeg glæder mig til at høre mere om netværket - det lyder til at kunne blive til noget rigtigt spændende. Især hvis vi når så langt ud at det enggang hedder at man skal skille stat fra kirke eller en direkte opsplitning af folkekirken.
Det ligger i fremtiden - men lad os lære af fortiden og bruge den til at klæde os på til fremtiden.

Ingen kommentarer: