"Tillykke med optaget"
I dag får de unge poder at vide på hvilket universitets-studie de er blevet optaget og på hvilke de ikke er. Jeg er nu mest interesseret i de to teologiske fakulteter, som igen i år har en meget lav tilgang af studerende - 147 studerende er blevet optaget, dvs. at alle er blevet optaget og der står ledige pladser tilbage.
Hvis vi prøver at være kyniske og kigger på de tal, så viser erfaringen, at 67% af disse aldrig gennemfører deres studie, dvs. vi er nede på at ud af de 147 studerende bliver kun 49 uddannet teologer om 6-7 år. Menighedsfakuletet i Århus har optaget omkring 30 studerende på deres teologi-uddannelse, og de fleste af disse gemmefører nok.
Men hvor mange af disse vælger så at fortsætte ud for at blive præster? Rigtig mange fra min årgang, som gennemførte, har valgt at lave noget andet end at være præster - der er vel flere penge og bedre arbejdsforhold.
Men det korte af det lange er: Der skal bruges omkring 100-120 færdige teologer om året for at få maskineriet til at køre rundt.
Hvor ligger fejlen?
Ja, hvem er det lige, der skal bebrejdes for dette? Hvem er det, der skal lave noget om? Ja, biskopperne peger deres skyts på universiteterne: " Den er at der er for meget fortid og for lidt nutid" - siger Keld Holm fra Århus. Biskoppen i Roskilde, Peter Fischer-Møller peger også skytset lidt i kirkens egen retning, for kirken skal være bedre til at vise hvor god en uddannelse teologi-uddannelsen er. Biskoppen i Helsingør, Liselotte Rebel mener desuden, at vi som præster skal være bedre til at omsætte vores teoretiske viden ude i sognene.
Hmmm... ja, tag den! Jeg kunne ikke lade være med at grine, da jeg hørte en præstedatter (dobbelt præstedatter: papmor er præst og hendes rigtige mor er også præst) - hun blev spurgt om hun gerne ville læse teologi. Nej, det ville hun ikke. Jo... selve studiet er rigtig spændende, man lærer en masse spændende ting, men man bruger det bare ikke bagefter i sit arbejde.
Det er da rigtig godt ramt, synes jeg. Vi ved en masse spændende ting, og har virkelig arbejdet nede i nogle af de store ting, men hvad bruger vi det til? Forbløffende lidt! Uhyggeligt lidt!
Hvad har min tid været brugt med her i denne uge: Kirkebogsføring, navneændringer, kontakt til kirkekontor og anden administrativt kontakt. I går havde jeg en god bryllups-samtale og var i Sæby for at holde et oplæg om at søge stilheden. I dag er det så gudstjeneste på plejehjemmet og prædikenskrivning til søndag. Det, der arbejdsmæssigt har fyldt mest er derfor noget, der ikke har noget med at være teolog at gøre.
Skoen trykker mange steder
Ja, jeg tror nok man vil kunne finde et par steder, hvor skoen trykker indenfor præstefaget - og skal der laves ændringer, så vil det gå ud over menighederne vel især først og fremmest i ydrekantsområderne. Spørgsmålet er: Er det det værd? Er det en for stor regning at give til sognene for at de kan sikres en teolog-uddannet præst? Eller skal vi genetablere den gamle ordning med særuddannede præster? De har da klaret det meget godt - dem, der er aktive særuddannede præster i dag... men kan man så ikke tage skridtet fuld ud og lade det være præsteuddannelsen og ikke en lang teologiuddannelse, som er langt fra præstens hverdag?
Ja, spørgsmål er der nok af - og det er ikke mig, der skal besvare dem... tak for det! Men besvares skal de jo nok - og iværksættes hurtigt, hvis fraværet af præster ikke skal tage fat.
Nå, jeg vil ringe ind til kordegnen i Hjørring nu - en ændring af fødselsregistreringstedet på en person i Sønderjylland - det står forkert i den elektroniske kirkebog og det er kun dem, der kan ændre det.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar