søndag, juli 19, 2009

Søndagstanker

Hvis jeg skulle prædike i dag - hvilket jeg ikke skal, da jeg har ferie - men skulle jeg, så ville jeg prædike om nåden! Et af de stærkeste ord i kristendommen, og samtidig et af de ord, der er sværest helt at forstå: Nåden.

Vi er jo vant til at se farisæerne og de skriftkloge som "the bad guys", så i første omgang kan man nok ånde lettet op, når Jesus siger, at vores retfærdighed skal overgå den, de kan præstere. Vi vil nok ikke sige, at vi er perfekte og lever op til alt det Jesus siger, men dem kan vi da godt overgå! Men nej - sådan er det jo slet ikke. Disse mennesker var de meste fromme og mest lovopfyldende man kunne forestille sig - de havde endda lavet ekstra love og regler for at være sikre på at overholde Guds lov. Vores retfærdighed skal overgå de menneskeligt set mest retfærdige menneskers liv. Jesus siger altså ikke, at vores retfærdighed skal være større end den man finder hos de dårligste og foragteligste - "når I bare er bedre end de værste, så kan I komme ind i himmeriget".

Det er ikke det Jesus siger: Hvis I vil med derind, så må I være bedre end de bedste. I må være retfærdigere end de retfærdigste. Hvis I ikke er det, jamen så kender I alternativet til himmelen og I vil lære det endnu bedre at kende, for det er dér I vil tilbringe jeres liv efter døden".

Vi sidder altså i fælden - for det er ikke til at have en retfærdighed, der overgår deres - for grunden til at deres retfærdighed ikke slår til er, at de er syndere. Selv med deres bedste evner, deres største anstrengelser kunne de ikke bekæmpe deres identitet som syndere. At være synder kan sammenlignes med en livstruende sygdom, hvor vi måske kan bekæmpe symptomerne, men vi kan ikke stille noget op mod selve sygdommen - som er den livstruende sygdom.

Farisæerne kan godt lade være med at slå sin bror ihjel - men kan han lade være med at blive gal på sin bror, når broderen har gjort ondt mod ham?

Egentlig er Jesus ligeglad med handlingen - han peger ind til det inderste i mennesket, det vi kalder hjertet. Det er dér handlingen fødes - det er dér i vreden hos mig selv at krigen, drabet, løgnen, utroskaben og al verdens ulykker begynder.

Hvem kan så blive frelst? Ja, der skal et under til. Der skal en genfødsel til (Romerbrevsteksten). Det er et under - og det er et under, som vi alle kan få del i kvit og frit fra vores side. Vi skal bare tage imod - vi skal tage Jesus på ordet og tro - vi skal leve vores liv sammen med Jesus - tættere og tættere på ham og han vil forvandle os. Vi er ikke længere slaver under synden, men vi er børn af den almægtige, der vil lave os om, så vi mere og mere ligner ham. Og i den forvandling vil han støtte os - og han vil ikke slippe os, for vi er fuldkommen lige som han. I et par vers længere fremme i bjergprædikenen siger Jesus - "så vær da fuldkommen, som jeres himmelske far er fuldkommen".

... GOD SØNDAG!

Ingen kommentarer: