mandag, juli 09, 2007

Pinligt underskud

Kristeligt Dagblad skriver (se her) at folkekirkens begravelses-væsen kører med drønende underskud. Af en eller anden grund har man ikke før nu prøvet at lave en undersøgelse af hvad kirkegårdenen kostede, men det har man gjort nu - og resultatet? I år 2005 var underskuddet på 831 millioner kroner. Det er altså immervæk mange penge. Og hvem betaler for det underskud? Godt nok siger departementchef Jakob Heinsen at hvis underskuddet ikke stoppes, så vil det blive taget fra kirkens egen drift, men det er jo hvad der faktisk sker for øjeblikket. Et provsti i Ålborg Stift (lur mig om det ikke er her - vores provst er i hvert fald meget ude med regnemaskinen) har regnet ud, at for hver kroner, der kommer ind i kirkeskat bliver der brugt 41 øre på kirkegården!


Det er virkelig et pinligt underskud - men det kan da ikke komme bag på nogen. Alene den store prismæssige forskel mellem de kommunale kirkegårde og kirkens kirkegårde burde være nok til at man stiller spørgsmål.


Formanden for Danske kirkegårdsledere, Klaus Frederiksen, mener ikke, at der er tale om noget stort underskud. For mange steder er kirkegårdene en del af byens grønne og rekreative områder - hans konklussion er så, at folk nok ikke bliver skræmt væk, hvis der sker en stigning i udgifterne.


Men det er da pinligt med sådant et underskud - og man skal spørge om det er det kirkens penge skal gå til. Jeg talte med en i går, som jeg har snakket kirkegårdøkonomi med før, og han overvejer da seriøst at droppe medlemskabet af Folkekirken, simpelthen fordi han ikke vil betale til driften af en kirkegård. Hans kirkeskat skal da gå til driften af kirken ikke til kirkegården.


Naturligvis er kirken interesseret i flotte områder om kirken, men spørgsmålet er: Hvor interesseret er vi? Hvor interesseret ikke principielt, men i kroner og øre? Og har vi så også vort bagland - folk i sognet - med os i denne prioritering? Nå ja - det bliver vel ikke noget problem! For folk herude vil da gerne betale de penge der skal til at for at have en flot kirkegård. Men nu er kirkeskatten, der financerer Horne og Asdal Kirke, ikke kun hentet fra Horne og Asdal Sogn, men mere bredt. Så spørgsmålet er også, om folke i Hjørring f.eks. vil betale høje kirkeskat, for at vi kan have en smuk kirkegård. Og hvad sker der, hvis de så melder sig ud, for det vil de ikke? Så bliver det pludseligt vores problem - og ikke bare et Hjørring problem.


Jeg aner ikke hvad vi skal svare på disse spørgsmål, men det er altså noget vi skal tage stilling til, for ellers går det galt på et eller andet tidspunkt i den nærmeste fremtid. Hvad løsningen er, ved jeg ikke, men løsningen hedder for mig at se ikke underskud. Det er virkelig "dårlig presse" det vi vågnede op til i morges ikke bare i Kristeligt Dagblad, men også på DRs hjemmeside.

Ingen kommentarer: