lørdag, januar 17, 2009

Provinsen gi´r

Så er det i dag, at Danmarks Radio indvier det nye musikhus i Ørestaden. Det er da godt, at København igen bliver begunstiget med et trækplaster af international dimensioner – så på den måde får hele Danmark jo glæde af det. Jo mere København profileres desto mere profileres Danmark. Så tak, at I tager den tjans på jer.
Med det i baghovedet er det da mere end rimeligt, at København får betalt det meste af sine kultur-institutioner, for er der egentlig noget kultur vest for Valby Bakke? Og provinsen kan jo nok klare sig selv, og har råd til det – se bare i sin tid Musikhuset i Århus. Så der er jo ingen grund til at staten skal gå ind og betale for det – og et sådant hus har jo også kun rimelig afgrænset regional betydning.

Vi andre, der ikke kan undvære Internettet, betaler naturligvis gerne vores tvangsskat kaldet medielicensen, så København kan få glæde af sådant et hus. Vi synes faktisk, at det er mere end et godt bytte, at vi får et ringere indhold på DRs sendeflade i hele landet, når København så til gengæld får koncertsalen. Spørgsmålet er så, om der overhovedet bliver råd til at bruge det med de kraftige nedskærelser som DR har været igennem. Så skulle politikkerne få lyst til at spæde lidt til det sorte hul (som det skete i sidste uge i forbindelse med TV2-aftalen), så fortsæt gerne. Det vil jo være mere end træls om det nye hus ikke blev udnyttet fuldt ud. Så spæd endelig til – vi er mange om at betale.

Det kan vi se på, når det bliver hverdag. I dag er det festdag, hvor selv prinsegemalen er rullet i stilling. Og ærligt talt, så glæder vi os til at fejre det nye musikhus med jer i aften – ”jeres og vores” som Reimar Bo siger så poetisk. Og rundt omkring på de fornemste tilskuerpladser sidder de ministre og de tidligere chefer, der alle har sovet i timen og ladet et projekt som det her køre økonomisk helt af sporet. De sidder og er så glade og stolte over at Danmark har fået sådant et hus – skål!
Gad vide om tidligere generaldirektør Christian Nissen skal holde en af aftenens skåltaler – det ville da ikke være andet end rimeligt, når det nu var under ham, at hele projektet blev sat på skinner… at projektet økonomisk røg af sporet under ham side hen skyldes vel bare vejr og vind og finanskrisen. Og vi kan vel alle sammen lave lidt fejlberegninger.

Og da er det jo godt, at Danmark ikke kun er København, men at når regningen skal betales og eftervirkningerne skal udkanaliseres, så er vi et stort og velvilligt sikkerhedsnet. Så tag jer et ekstra glas champagne i aften - provinsen gi´r.

Ingen kommentarer: