fredag, januar 16, 2009

Troens velsignelse fra slægt til slægt

"I tro velsignede Isak Jakob og Esau med det, der skullekomme. I tro velsignede Jakob, da han lå for døden, begge Josefs sønner, og han bøjede sig i bøn over grebet på sin stav. I tro talte Josef, da han nærmede sig sit endeligt, om Israels børns udgang af Egypten og befalede, hvad de skulle gøre ved hans døde ben. (Hebr 11, 20-22)

Da jeg begyndte at læse dogmatik på universitetet, så stødt vi ind i Graben-problemet, som det hedder. Et dejligt halv-tysk ord - jeg husker ikke rigtigt hvem der var, der første gang beskrev det, et eller andet siger mig, at det var G.E. Leissing i 1700-tallet, men noget andet siger mig at jeg sikkert tager fejl.... nå, underordnet. Graben-problemet handler om den afstand der er mellem os og så Jesus. Vi må jo erkende, at afstanden rent tidsmæssigt vokser fra år til år (hvis man ikke har det med, at den tidsmæssige afstand bliver mindre år for år også - der bliver jo kortere og kortere tid til Jesus kommer igen).
Men den afstand der er mellem os og Jesus skal overvindes - og det er filosofisk og teologisk problematisk, fordi vi er et andet sted end f.eks. den evangelist, der skrev teksterne ned.

Men teksten til i dag, og den supplerende tekst i Sl 78, 1-8 viser os et eksempel på, at der faktisk ikke er sådan en tidsmæssig afgrund mellem os og Jesus. Vi skal ikke til ved hver eneste generation at lave forbindelse helt tilbage til år nul, nej, vi kan nøjes med at knytte til ved forrige generation - dem, der selv har levet på evangeliet og nu bringer det videre til os.
"Det, vi har hørt og erfaret, det, vore fædre har fortalt os, skjuler vi ikke
for deres børn; vi fortæller den kommende slægt om Herrens glorværdige gerninger
og styrke om de undere, han har gjort... for at den kommende slægt, de børn, der
skulle fødes, skulle lære den at kende, så de kunne fortælle om det til deres
børn... og ikke glemme Guds gerninger, men holde hans befalinger" (Sl 78, 3-7).

Vi er en del af et kæmpe stafetløb, der begyndte med de første øjenvidner og fortsatte helt til dig, der i dag er troende og nu skal give det videre til næste generation. Fantastisk!
Naturligvis skal vi også sætte os ind i den bibelske verden og dens tids historie for rigtigt at kunne leve os ind i dets budskab. Men det behøver vi ikke for at leve os ind i det liv, der udspringer fra skrifterne - der kan vi bare se på dem, der overbragte os faklen. Der sendte himlens velsignelse videre ind i vores liv.

---------------------------------------------
Det var den sidste andagt ud fra bibelteksterne til dette års Evangelisk Alliance - det slutter i aften her i Horne hos Horne "baptistkirke", nemlig familie Højriis, der igen åbner op for deres hjem.
Jeg håber, at I har haft en god uge i bønnens fælleskab, og at vi må tage bønnen og fællesskabet med os videre ud i 2009.

Ingen kommentarer: