fredag, januar 23, 2009

Logik for perle-betjente

I denne uge har man kunne høre, hvordan en betjent er blevet beskyldt for at kalde en deltager ved en pro-Gaza-demonstration for perker. Man har det endda på bånd. Noget sådant går naturligvis ikke, så derfor kan vi ånde lettet op, for betjenten sagde set ikke perker, men perler. Så kan vi ånde lettet op, så er det danske politi ikke racistisk alligevel.
Det giver nemlig også rigtig god mening, at betjenten skulle have sagt:
"Nu sætter du dig ned, ellers sætter jeg dig ned med magt. Kan du fatte det, perler? Kan du fatte det?"
Det har nemlig været normal slang indenfor politikredse, at sige "slap nu af, perler", så politidirektrø Hanne Bech Hansen siger, at sagen ikke holder vand. (Læs mere her på Politikens hjemmeside, hvor I også selv kan høre sætningen)

Hvis det nu passede...
at man længe som slang har brugt ordet "slap nu af, perler", kunne det så ikke tænkes, at det skulle bruges som dække over perker? Ud fra tanken om, at vi kan dømmes for at sige "perker", men ikke for at sige "perler" - for det første i en presset situation vil man ikke kunne høre forskel på disse to ord, så man rammer alligevel den anholdte med en racistisk og nedsættende tiltale. For det andet, vil man ikke kunne blive straffet, for hvem kan have noget i mod at blive kaldt "perler"?Hvis det nu passede, så er det faktisk mere uhyggeligt end hvis den ene betjent bare havde sagt "perker", for så siger det noget om hele korpset, der tillader sådan et ordspil. At man dækker over hinanden, at man har opbygget et system, der dækker racisme og nedsættende betegnelser.

Noaordet "perler"
I Gyldendals Leksikon findes der et ord, der hedder et noa-ord. Har egentlig aldrig støt på det andre steder end i det leksikon, men det er et ord, der træder i stedet for et andet ord, som man ikke lige kan sige. "Det var sørens" hvor "sørens" er et noaord for "satans", som man ikke kan sige enten som kristen eller som bedstborger. Her er "perler" så et noaord for "perker", fordi man ikke kan sige "perker" uden at det har konsekvenser.
Men lad os nu sige, at det er rigtigt: Hvad skulle perler så stå for? Kom med en fornuftig forklaring på det - "jamen det er ikke til at forklare, det er bare noget vi siger". Jamen så hold op med at sig det!

Ingen kommentarer: